Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > 850 / S70 & V70 '96-'99 / C70 '97-'05 General
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

850 / S70 & V70 '96-'99 / C70 '97-'05 General Forum for the 850 / S70 & V70 '96-'99/ C70 '97-'05 models

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

ABS TRACS and error code P1550

Views : 11384

Replies : 25

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Dec 27th, 2010, 18:19   #1
deathrider311271
Templeton (Faceman) Peck
 
deathrider311271's Avatar
 

Last Online: Jul 20th, 2017 21:11
Join Date: Mar 2010
Location: Grimsby
Default ABS TRACS and error code P1550

hi all

here we go again more problems, my ABS/TRACS problem started about a week ago, first symptom was high pitched squeel from rear brakes then yesterday while sat waiting to pick the MRS up from work, engine running in neutral with handbrake on so car wasnt moving got the sound as if ABS/TRACS was operating did this 5 times then nothing no lights light up, went to work this morning all fine, got back into the car we decided to call in at KFC to get our tea when all of a sudden the ABS, TRACS and ETS light all light up at the same time, got home no issues pulled the codes and only code in pending was P1550 "charge pressure deviation" no codes for ABS/TRACS altho i dont think my scanner reads these systems.

I have read the post about repairing the ABS/TRACS unit

HELP

cheers

Simon
__________________
1998 S70 T5 TW Remap 277bhp kkk24 hybrid, GWE Turbo back 3" exhaust, GWE RIP Kit, Magnecore leads, Megasquirt coil, GWE 3" intake, 3" MAF. 1999 V70 2.5T being broken
deathrider311271 is offline   Reply With Quote
Old Dec 27th, 2010, 20:40   #2
Chris_Rogers
VOC Member
 

Last Online: Apr 10th, 2017 16:55
Join Date: Jan 1970
Location: South Kent Coast
Default

P1xxx codes are manufacturer specific.

P1550 for your car means, speed signal missing at the engine ECU.

The speed signal comes from the ABS unit which is faulty.

Have a search for DIY ABS module repairs on this forum.
Chris_Rogers is offline   Reply With Quote
Old Dec 27th, 2010, 21:30   #3
deathrider311271
Templeton (Faceman) Peck
 
deathrider311271's Avatar
 

Last Online: Jul 20th, 2017 21:11
Join Date: Mar 2010
Location: Grimsby
Default

hi chris

thanks for the reply, been reading up on this problem for the last 3 hours, one question tho where the hell do u get a E5 Torx from?

i was hoping to have a go at this tomorrow, got every other tool except this one which only seems to be available online or from machine mart in a set which i dont want or need lol

cheers

simon
__________________
1998 S70 T5 TW Remap 277bhp kkk24 hybrid, GWE Turbo back 3" exhaust, GWE RIP Kit, Magnecore leads, Megasquirt coil, GWE 3" intake, 3" MAF. 1999 V70 2.5T being broken
deathrider311271 is offline   Reply With Quote
Old Dec 27th, 2010, 22:41   #4
Chris_Rogers
VOC Member
 

Last Online: Apr 10th, 2017 16:55
Join Date: Jan 1970
Location: South Kent Coast
Default

I got one in a cheap set (15) from screwfix, sorry I don't know where you can buy a single one off the shelf. Halfords do a set but it starts at E6.
Chris_Rogers is offline   Reply With Quote
Old Dec 27th, 2010, 23:05   #5
Toplights
VOC Member 23660
 
Toplights's Avatar
 

Last Online: Jul 22nd, 2017 15:08
Join Date: Apr 2007
Location: Surrey
Default

Try here.http://cgi.ebay.co.uk/S12151-SIGNET-...item4834eecab9
__________________
Old Works Motor.
Malcolm and my Wheels, 1998 V70 2.5 20 Valve Auto Classic,Unmodified.

www.stevenstyres.co.uk Ask for "Jim" mention VOC.
Toplights is offline   Reply With Quote
Old Dec 27th, 2010, 23:31   #6
deathrider311271
Templeton (Faceman) Peck
 
deathrider311271's Avatar
 

Last Online: Jul 20th, 2017 21:11
Join Date: Mar 2010
Location: Grimsby
Default

thanks toplights

going to try screwfix tomorrow see if they got the cheap sets in chris got first before ordering off ebay
__________________
1998 S70 T5 TW Remap 277bhp kkk24 hybrid, GWE Turbo back 3" exhaust, GWE RIP Kit, Magnecore leads, Megasquirt coil, GWE 3" intake, 3" MAF. 1999 V70 2.5T being broken
deathrider311271 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to deathrider311271 For This Useful Post:
Old Jan 15th, 2011, 18:04   #7
deathrider311271
Templeton (Faceman) Peck
 
deathrider311271's Avatar
 

Last Online: Jul 20th, 2017 21:11
Join Date: Mar 2010
Location: Grimsby
Default

update to this one:

ok decided to try and fix the ECU, soldered everything in sight as the insides to mine are completly different to any pics i can find, took my time doing every single solder i could find, looked good, put it all back together back on car, reset codes and went for a little drive. Did its little click thing bloody ABS and TRACS light came back on. Turned car off reset codes (still getting P1550) started her up no lights, i thought sorted, no such luck hear the click bloody lights come back on.

Return home check all the solders again, all look fine even with a magnifying glass.

Still got code P1550 and lights still on, what do i do next????

any help appreciated

cheers

simon
__________________
1998 S70 T5 TW Remap 277bhp kkk24 hybrid, GWE Turbo back 3" exhaust, GWE RIP Kit, Magnecore leads, Megasquirt coil, GWE 3" intake, 3" MAF. 1999 V70 2.5T being broken
deathrider311271 is offline   Reply With Quote
Old Jan 15th, 2011, 21:07   #8
Toplights
VOC Member 23660
 
Toplights's Avatar
 

Last Online: Jul 22nd, 2017 15:08
Join Date: Apr 2007
Location: Surrey
Default

Simon,When I had tracs come on,,it was the rear shoe linings separating from the carriers.Check out the brake sensors on each wheel.Is your hand brake at the top of its travel?. How are you'r break pads,are they getting low?.If you'r brakes are not working properly and the brakes are unbalanced, the wheel sensors can pick up on it,causing ABS light to come on.Check out the simple things first.Hope you sort it soon.
__________________
Old Works Motor.
Malcolm and my Wheels, 1998 V70 2.5 20 Valve Auto Classic,Unmodified.

www.stevenstyres.co.uk Ask for "Jim" mention VOC.
Toplights is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Toplights For This Useful Post:
Old Jan 15th, 2011, 21:27   #9
deathrider311271
Templeton (Faceman) Peck
 
deathrider311271's Avatar
 

Last Online: Jul 20th, 2017 21:11
Join Date: Mar 2010
Location: Grimsby
Default

thanks toplights anything is worth checking
__________________
1998 S70 T5 TW Remap 277bhp kkk24 hybrid, GWE Turbo back 3" exhaust, GWE RIP Kit, Magnecore leads, Megasquirt coil, GWE 3" intake, 3" MAF. 1999 V70 2.5T being broken
deathrider311271 is offline   Reply With Quote
Old Jan 21st, 2011, 19:02   #10
deathrider311271
Templeton (Faceman) Peck
 
deathrider311271's Avatar
 

Last Online: Jul 20th, 2017 21:11
Join Date: Mar 2010
Location: Grimsby
Default

Further to this i have picked up a known good ABS ECU and fitted it today, however, still got the ABS/TRACS Brake system falure lights on the dash as well as the engine light with code PO1550 still.

However when i start the car and set off i can hear it do a brake test but the TRACS goes mad but it only seems to be from 1 wheel the front passenger side.

would this indicate the sensor on this wheel is faulty? or could it actually be the pump at fault?

cheers

simon
__________________
1998 S70 T5 TW Remap 277bhp kkk24 hybrid, GWE Turbo back 3" exhaust, GWE RIP Kit, Magnecore leads, Megasquirt coil, GWE 3" intake, 3" MAF. 1999 V70 2.5T being broken
deathrider311271 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 01:46.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.