Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > S40 / V40 '96-'04 General
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

S40 / V40 '96-'04 General Forum for the Volvo S40 and V40 (Classic) Series from 1995-2004.

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

Revs rising & falling at idle - never happened before

Views : 144

Replies : 6

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Jun 12th, 2019, 16:45   #1
CharlesStevenson
Premier Member
 
CharlesStevenson's Avatar
 

Last Online: Yesterday 18:14
Join Date: Nov 2000
Location: Peterborough
Default Revs rising & falling at idle - never happened before

Our 1.6 manual X reg has, sometimes, started to surge or drop it's revs when at low speed.

We've owned it for around 7 months and it's never happened before.

Symptoms are:

1. revs rising & falling without pressure on the accelerator, and

2. revs dropping when pulling away in a low gear, as if I've slipped my foot off the accelerator or selected too high a gear when pulling away.

Our previous S40 1.8 had a noisy VVT (so I know the sound to listen for) but I can't hear any noise from this one so I don't know if that's causing this issue.

When this happened for my wife, and again today for me the electric fan stayed on for a few minutes once the car was parked up, but normally the fan never stays on when we've parked, even after a long motorway journey.

I've checked the water level & that appears correct, so I don't believe it's overheating that's causing the fan to stay on.

The only additional observation I can make is that the CEL is on, but that's been on for months & as it's a mid-phase car, when I plug a fault reader in there are no codes to be read.

I appreciate that the two might be related, but as this issue's never occurred until the last 2-3 days it seems perhaps unlikely.

Mileage is c. 145k.

I've searched on here but can't find any suggestions, other than " ... carb cleaner for the throttle body and ICV ..." so I'd appreciate any suggestions as to what might be causing this.

Thanks
__________________
Now: V40 1.6 XS X reg manual 131k
Then: Misc Volvo, Saab, BMW, MB, Ford, Vx, Opel, Fiat, Rover, Porsche, Alfa, Austin & others.
CharlesStevenson is offline   Reply With Quote
Old Jun 12th, 2019, 18:10   #2
emtor
Junior Member
 

Last Online: Jun 14th, 2019 12:50
Join Date: Jan 2017
Location: karasjok
Default

The VVT will NOT create a surging idle,-the Idle Air Control Valve will, as will a vacuum leak. Remove the IACV and clean it with carb cleaner etc. Lubricate it with WD40. Is it functioning electrically? Does it get the 12 volts it's supposed to get?
emtor is offline   Reply With Quote
Old Jun 13th, 2019, 14:21   #3
CharlesStevenson
Premier Member
 
CharlesStevenson's Avatar
 

Last Online: Yesterday 18:14
Join Date: Nov 2000
Location: Peterborough
Default

thx emtor.

I managed to find quite a few more posts on here after putting mine up & they also mentioned the -the Idle Air Control Valve.

Will check things out over the weekend, assuming it stops raining long enough for me to have a go!
__________________
Now: V40 1.6 XS X reg manual 131k
Then: Misc Volvo, Saab, BMW, MB, Ford, Vx, Opel, Fiat, Rover, Porsche, Alfa, Austin & others.
CharlesStevenson is offline   Reply With Quote
Old Jun 14th, 2019, 12:50   #4
emtor
Junior Member
 

Last Online: Jun 14th, 2019 12:50
Join Date: Jan 2017
Location: karasjok
Default

The IACV may have a leaking gasket, it may be stuck mechanically due to oil residue and dirt, or the solenoid may be open circuit or shorted, or it all works but does not get any voltage from the harness. If all checks out OK, then check for vacuum leaks somewhere/anywhere.
emtor is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to emtor For This Useful Post:
Old Jun 14th, 2019, 18:27   #5
CharlesStevenson
Premier Member
 
CharlesStevenson's Avatar
 

Last Online: Yesterday 18:14
Join Date: Nov 2000
Location: Peterborough
Default

Thx.

Looks like the rain's finally stopped so I'll check under the bonnet this weekend.
__________________
Now: V40 1.6 XS X reg manual 131k
Then: Misc Volvo, Saab, BMW, MB, Ford, Vx, Opel, Fiat, Rover, Porsche, Alfa, Austin & others.
CharlesStevenson is offline   Reply With Quote
Old Jun 14th, 2019, 18:54   #6
CharlesStevenson
Premier Member
 
CharlesStevenson's Avatar
 

Last Online: Yesterday 18:14
Join Date: Nov 2000
Location: Peterborough
Default

Quote:
Originally Posted by emtor View Post
The IACV may have a leaking gasket, it may be stuck mechanically due to oil residue and dirt, or the solenoid may be open circuit or shorted, or it all works but does not get any voltage from the harness. If all checks out OK, then check for vacuum leaks somewhere/anywhere.
Quick question, if I take the IACV off to check it's condition inside I'm assuming the gasket will be u/s afterwards, so do you know whether I might be able to source one from a motor factors or would I need to make do with some in-a-tube gasket paste?

A quick look on ebay showed the only gaskets were being sold out from the US for $20 + postage!

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_o...volvo&_sacat=0

I don't fancy leaving my wife car-less for the school run on Monday!
__________________
Now: V40 1.6 XS X reg manual 131k
Then: Misc Volvo, Saab, BMW, MB, Ford, Vx, Opel, Fiat, Rover, Porsche, Alfa, Austin & others.

Last edited by CharlesStevenson; Jun 14th, 2019 at 18:57.
CharlesStevenson is offline   Reply With Quote
Old Jun 14th, 2019, 20:55   #7
pierremcalpine
Premier Member
 
pierremcalpine's Avatar
 

Last Online: Yesterday 13:30
Join Date: Feb 2012
Location: Toronto Canada
Default

Quote:
Originally Posted by CharlesStevenson View Post
Quick question, if I take the IACV off to check it's condition inside I'm assuming the gasket will be u/s afterwards, so do you know whether I might be able to source one from a motor factors or would I need to make do with some in-a-tube gasket paste?

A quick look on ebay showed the only gaskets were being sold out from the US for $20 + postage!

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_o...volvo&_sacat=0

I don't fancy leaving my wife car-less for the school run on Monday!
If it comes off in one piece I wouldn't hesitate to use it again. But if it's super old, it will likely crack and require replacement. Creating liquid gasket will be too messy. I would not bother unless it's an emergency. Get the proper gasket.
__________________
2003 V40 1.9T B4204T4, 197,000miles
2004 S60 2.5T, 160,000miles
2010 V70 3.2, 125,000miles

Click here for my x40 and V70 P3 repair guides
pierremcalpine is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to pierremcalpine For This Useful Post:
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 02:30.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.