Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > S60 '10> / V60 '11> / XC60 '08>'17 General
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

S60 '10> / V60 '11> / XC60 '08>'17 General Forum for the Volvo x60 Series of cars

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

ECM, CEM, CAN problem? Volvo V60 D4

Views : 415

Replies : 10

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Jun 7th, 2019, 18:15   #1
TrafficPL
New Member
 

Last Online: Jun 25th, 2019 23:26
Join Date: Jun 2019
Location: Szczecin
Default ECM, CEM, CAN problem? Volvo V60 D4

Hello friends

i have problem with my Volvo V60 2014 D4 181HP. Car dont want to start, random function starts (blinkers etc), all control lights on - esp etc.

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=X-06WYOkb4c

Where start to search? Where its problem, in ECM, CEM, CAN communication?

Thank You.
TrafficPL is offline   Reply With Quote
Old Jun 7th, 2019, 19:05   #2
Zebster
Master Member
 
Zebster's Avatar
 

Last Online: Today 08:48
Join Date: Mar 2018
Location: Ludlow
Default

At first I thought you might have a similar problem to mine - https://www.volvoforums.org.uk/showthread.php?t=289206 but after watching your vidclip I'd say you have a dead battery or a bad battery connection.
__________________
2015 V60 D4 181 (VEA) R-Design Lux Nav manual
Zebster is online now   Reply With Quote
Old Jun 8th, 2019, 23:40   #3
TrafficPL
New Member
 

Last Online: Jun 25th, 2019 23:26
Join Date: Jun 2019
Location: Szczecin
Default

Quote:
Originally Posted by Zebster View Post
At first I thought you might have a similar problem to mine - https://www.volvoforums.org.uk/showthread.php?t=289206 but after watching your vidclip I'd say you have a dead battery or a bad battery connection.
You know exactly what leaking pipe has been rerouted and cable tied in your car? Meybe it can help also me,

thank you.
TrafficPL is offline   Reply With Quote
Old Jun 9th, 2019, 07:04   #4
Zebster
Master Member
 
Zebster's Avatar
 

Last Online: Today 08:48
Join Date: Mar 2018
Location: Ludlow
Default

It was the rear screenwash pipe connector, high up under the left side of the dash, above the CEM. The leak made itself obvious, although the footwell carpets were dry.

Are you absolutely sure this is not a flat battery or a bad battery connection?
__________________
2015 V60 D4 181 (VEA) R-Design Lux Nav manual
Zebster is online now   Reply With Quote
Old Jun 12th, 2019, 21:36   #5
TrafficPL
New Member
 

Last Online: Jun 25th, 2019 23:26
Join Date: Jun 2019
Location: Szczecin
Default

Yes im sure because i change aku from another car.

I look for CEM and looks good. I ask also Volvo specialist where is the problem and he say - i think its problem with communication on CAN Bus.

And i still dont know where start to search. I buy this car in this condition - seller say and write me on invoice "steuergeratdefekt" - so its mean ECU or CEM i think.

Sorry for my ENG - im from Poland
TrafficPL is offline   Reply With Quote
Old Jun 13th, 2019, 10:20   #6
Clan
Experienced Member
 
Clan's Avatar
 

Last Online: Today 09:23
Join Date: Jun 2007
Location: L/H side
Default

Quote:
Originally Posted by TrafficPL View Post
Yes im sure because i change aku from another car.

I look for CEM and looks good. I ask also Volvo specialist where is the problem and he say - i think its problem with communication on CAN Bus.

And i still dont know where start to search. I buy this car in this condition - seller say and write me on invoice "steuergeratdefekt" - so its mean ECU or CEM i think.

Sorry for my ENG - im from Poland
It could well be the CEM i have seen a few fail , if you are lucky they will cost about 90 , othewise a lot more for an early one for some reason .
__________________
My comments are only based on my opinions and vast experience .
Clan is online now   Reply With Quote
Old Jun 13th, 2019, 12:11   #7
SwissXC90
Premier Member
 

Last Online: Today 05:26
Join Date: Jan 2016
Location: Cross Country
Default

Diagnostic connector goes to CEM. So any can bus problems on OBDII port often mean CEM problems
__________________
XC90 R-Design MY2009, Black Sapphire Metallic. HP-Sound, RSE, Nav, Tel, ParkingCam, BLIS, ParkingHeater, RestHeat, Removable Towbar, Summer: CRATUS 20x8 on Pirelli Scorpion Zeros 255/45, Winter: NEPTUNE 17x7 on Continental WinterContact 4x4 235/65.
SwissXC90 is offline   Reply With Quote
Old Jun 13th, 2019, 14:37   #8
Zebster
Master Member
 
Zebster's Avatar
 

Last Online: Today 08:48
Join Date: Mar 2018
Location: Ludlow
Default

CANbus problems are also caused by water ingress into connectors.
__________________
2015 V60 D4 181 (VEA) R-Design Lux Nav manual
Zebster is online now   Reply With Quote
Old Jun 13th, 2019, 23:44   #9
TrafficPL
New Member
 

Last Online: Jun 25th, 2019 23:26
Join Date: Jun 2019
Location: Szczecin
Default

Quote:
Originally Posted by Zebster View Post
CANbus problems are also caused by water ingress into connectors.
Yes exactly, it can be for example connector caused by water in webasto or another module.

I have another Volvo, the same engine, year etc. Today i try to change ECU module from good car. After this car also want start, and problem will be the same - all warning lights on, navi cant power up etc.

Tommorow i try to change CEM - and see the situation.
TrafficPL is offline   Reply With Quote
Old Jun 25th, 2019, 15:53   #10
TrafficPL
New Member
 

Last Online: Jun 25th, 2019 23:26
Join Date: Jun 2019
Location: Szczecin
Default

I Buy another CEM (used) with the same P/N.

Now its only information about not good key on ingnition.

I think now its problem with synchronise CEM-ECU(ECM).

Question to you. With what tool, Hardware and Software i can clone, synchronise CEM-ECM in this car to see if CEM was the problem?
TrafficPL is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 09:32.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.