Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > S40 / V40 '96-'04 General
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

S40 / V40 '96-'04 General Forum for the Volvo S40 and V40 (Classic) Series from 1995-2004.

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

Warning , S40/V40 4 cylinder petrol owners.

Views : 95289

Replies : 195

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Dec 20th, 2018, 12:45   #191
Jpisanutter
New Member
 

Last Online: Dec 20th, 2018 19:48
Join Date: Nov 2018
Location: Dundee
Default S40 1.6 petrol 2002

Hi all i have a s40 i got a auto electrian to my can as i changed front lambda sensor as it set my engine management light on bank 1 sensor 1 and the auto elec says its my ecu not sending the signal to the lambda sensor i have looked on ebay etc for a new 1 i got a pic of the numbers for the old 1 what do the numbers mean as im trying to get them as close as possible so i dont need to get it programmed again to my car
Jpisanutter is offline   Reply With Quote
Old Dec 20th, 2018, 14:20   #192
Clan
Experienced Member
 
Clan's Avatar
 

Last Online: Yesterday 21:56
Join Date: Jun 2007
Location: L/H side
Default

Quote:
Originally Posted by Jpisanutter View Post
Hi all i have a s40 i got a auto electrian to my can as i changed front lambda sensor as it set my engine management light on bank 1 sensor 1 and the auto elec says its my ecu not sending the signal to the lambda sensor i have looked on ebay etc for a new 1 i got a pic of the numbers for the old 1 what do the numbers mean as im trying to get them as close as possible so i dont need to get it programmed again to my car
Your auto electrician does not know how it works , The lambda sensor generates a voltage and sends it to the ECU .. What is most likely is the electric heater in the lambda sensor has failed or the fuse for it has blown that is the first test to do .
If you do need a new sensor get the original volvo one , it is likely in my experience that a non genuine one may not work properly and get the light on again .You get what you pay for Check the electric heater part of your lambda sensor first ..
__________________
My comments are only based on my opinions and vast experience .
Clan is offline   Reply With Quote
Old Dec 24th, 2018, 11:32   #193
Danhumphries
New Member
 

Last Online: Dec 30th, 2018 21:37
Join Date: Dec 2018
Location: Cardiff
Default A bit of help required?!

Hi All, I have just joined today , so not sure if I'm posting in the correct place. Sorry if wrong.

I have been looking for a while to buy an s40. As it's to wrong time of year now I'll be getting 1 in a month or 2..

I've just seen 1 for sale very cheap. Volvo s40 2.0petrol on an 56plate. It's had loads done to it and the bodywork looks great. But the current owner has said that in recent weeks it's started running on 3 cylinders? He said that 1 of the valves has gone down!!??

The current owner just wants a quick sale, would this be a stupid buy?? Would it be very expensive to fix? Would it be a mojor job for a mechanic?? What would cause a valve or cylinder to go down?

Kindest regards
Dan Humphries.

All feedback is greatly appreciated.
Danhumphries is offline   Reply With Quote
Old Dec 24th, 2018, 13:48   #194
Parisien
Member
 
Parisien's Avatar
 

Last Online: Yesterday 22:41
Join Date: Jun 2018
Location: belfast
Default

Does this issue affect V50s 2004 - 2012?

P
__________________
First time Volvo owner - 2007 V50 2.0L, and now a 2nd Volvo joins the V50, 2012 C30 2.0L, 3rd Volvo just added January 2019, a 2nd V50 2007 for the son!
Parisien is offline   Reply With Quote
Old Dec 24th, 2018, 13:53   #195
Clan
Experienced Member
 
Clan's Avatar
 

Last Online: Yesterday 21:56
Join Date: Jun 2007
Location: L/H side
Default

Quote:
Originally Posted by Parisien View Post
Does this issue affect V50s 2004 - 2012?

P
No problem with those ..
__________________
My comments are only based on my opinions and vast experience .
Clan is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Clan For This Useful Post:
Old Jan 25th, 2019, 00:53   #196
Jody1981
New Member
 

Last Online: Jan 25th, 2019 02:10
Join Date: Jan 2019
Location: Limerick
Default

Hi all I have a s40 05 reg 1.8 petrol had it for almost two years whit little or no problems driving home the other day first thing I noticed was the steering got real heavy followed by lots of warning lights on the dash all the dash lights seemed to dim down to darkness so I pulled over and switched the car off tryed to turn it back on and got a clicking noise off the starter so I went and got a booster PAC it got all the lights working again but the immobilizer warning message was on so wouldn't turn over just clicking from the starter then I noticed the cables off the booster PAC on the plus side of the battery got really hot so I took it off also the battery was really warm even after the engine was off for a few hours so I disconnected the battery and left it over night next day I got a new battery put it in and nottng happened when I turned the key had a guy look at it he said the CPU was fried hes prob right idk ane1 else have this issue
Jody1981 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 00:48.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.