Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > S80 '98-'06 / S60 '00-'09 / V70 & XC70 '00-'07 General > ETM Issues
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

ETM Issues Discuss issues regarding the problems with ETMs fitted to Volvo cars.

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

ETM dirty or failing??

Views : 1113

Replies : 2

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Aug 25th, 2017, 07:53   #1
benja
Junior Member
 

Last Online: Jun 15th, 2019 06:55
Join Date: Aug 2014
Location: skipton
Default ETM dirty or failing??

Sorry if this has been covered:

Just purchased a 2001 V70 2.4T

It hunts at idle between 800 - 1200ish rpm consistently every 3-4 seconds

I have no warning lights etc. (though have only done 100 miles so maybe they have been cleared before purchase...?)

My first thought is to remove and clean the ETM as I have seen on a couple of youtube videos.

My questions:

1. Is a failing/dirty ETM the ONLY/MOST LIKELY explanation for the symptoms?

2. Is cleaning the ETM likely to prolong its life, or do they fail regardless?
benja is offline   Reply With Quote
Old Sep 6th, 2017, 10:46   #2
benja
Junior Member
 

Last Online: Jun 15th, 2019 06:55
Join Date: Aug 2014
Location: skipton
Default

for anyone that is interested:

I cleaned the ETM with a bit of carb cleaner and now it purrs at 800/850 without a blip!

I'm have done odd jobs in the past and had a few old cars but I am still very amateur and a bit slap-dash and I found it took me around 2 hours without rushing at all.

-remember to take plenty of pictures

-buy a replacement gasket

-buy some small cable ties to re attach the wiring conduit

-count how many plugs you disconnect (i didn't so had to spend a few minutes checking there was nothing loose!)

-be careful of damaging the radiator!



Mine had a white sticker on it - doesn't that mean its the original? as the mileage is 127Kish this seems to have lasted a good while! I will probably look at going contactless when it starts to go, and I am happy that I can get to the unit and I have an solder-compatible freind who will do the magic bits for me!


Ben
benja is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to benja For This Useful Post:
Old Sep 12th, 2017, 08:28   #3
benja
Junior Member
 

Last Online: Jun 15th, 2019 06:55
Join Date: Aug 2014
Location: skipton
Default

just 1 more thing:

make sure you tigten the pipe to the etm properly afterwards - tempting to not give it everything it as it is in an awkward place.

I tried giving it some power a week later and it popped off, car was useless until replaced.

Ben
benja is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 20:27.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.