Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > XC90 '02'15 General
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

XC90 '02'15 General Forum for the Volvo XC90 Phase 1 Series

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

Message "on call - service required"

Views : 33416

Replies : 65

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Dec 9th, 2008, 16:09   #1
rwaw
New Member
 

Last Online: Jan 17th, 2011 21:57
Join Date: Jan 2008
Location: Filey
Default Message "on call - service required"

I have the comms pack incl Volvo "on-call"; today a message popped up : "on call - service required".
The handbook+RTI booklet says nothing about the on call service at all and the dealer just wants the car in for a few hours "to see what the diagnostics say".

Car is from June 2007 and has done 34K miles.

Has anybody had a similar experience ??

Thanks.
rwaw is offline   Reply With Quote
Old Dec 9th, 2008, 19:47   #2
Clan
Experienced Member
 
Clan's Avatar
 

Last Online: Today 12:08
Join Date: Jun 2007
Location: L/H side
Default

some problem with the phone , best get the dealer to look at the codes ...
__________________
My comments are only based on my opinions and vast experience .
Clan is online now   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Clan For This Useful Post:
Old Dec 9th, 2008, 21:09   #3
rwaw
New Member
 

Last Online: Jan 17th, 2011 21:57
Join Date: Jan 2008
Location: Filey
Smile

Thanks for pointing me in the right direction; I removed fuse nr. 14 ("phone") and replaced after a few minutes and.........everything back to normal, even the error message from the display has gone.
Thanks again.
rwaw is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to rwaw For This Useful Post:
Old Jan 21st, 2009, 00:51   #4
vee_tee
New Member
 

Last Online: Aug 1st, 2012 20:00
Join Date: Nov 2008
Location: Wolves
Talking

I picked up my '56' XC90 SE lux end of November (08) . (loving it by the way) and after 3 days I got the 'On Call - Service required' message on the dashboard.

Went to dealer - they reset on call unit - problem went away then 3 days later message came back on. They did same again - and again 3 days later it appeared again!

Went to another dealer who diagnosed it as a fauty microphone, so it was replaced under warranty. 3 days later, same message again! (can u see a pattern here)?

So, went back again, diagnosed this time as the wiring harness to the Microphone - so they replaced it under warranty and its been 10 days with no message! Looking like the harness fixed it.

Yippie!
vee_tee is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to vee_tee For This Useful Post:
Old Jan 21st, 2009, 16:38   #5
rwaw
New Member
 

Last Online: Jan 17th, 2011 21:57
Join Date: Jan 2008
Location: Filey
Default

try fuse 14................
much easier, much quicker, and so far it's worked
rwaw is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to rwaw For This Useful Post:
Old Mar 19th, 2009, 21:57   #6
AlanV
New Member
 

Last Online: Jan 28th, 2019 22:41
Join Date: Dec 2008
Location: Dartmoor
Default

Just had a similar problem with an XC70, "on call - service required" and telephone would not switch on. I was going to disconnect the car battery to see if that would reset it. Much easier to remove the fuse (13 on XC70). Seems to have worked so far ...

Thanks for the idea.
AlanV is offline   Reply With Quote
Old Mar 19th, 2009, 22:03   #7
4wheeldriver
Master Member
 
4wheeldriver's Avatar
 

Last Online: Jan 20th, 2013 21:28
Join Date: Nov 2008
Location: Aberdeen
Default

Been getting the same on my Mums C30. Doesnt come on all the time. Happened 2 or 3 times now that shs noticed. Supposed to go to dealer last week to get looked at but had to be postponed.
__________________
BMW X5 3.0sd SE with more extras than the cast of Ben Hur!!!! Mini Cooper Worx
4wheeldriver is offline   Reply With Quote
Old Mar 19th, 2009, 22:40   #8
Hinckley
Member
 

Last Online: Nov 14th, 2011 17:42
Join Date: Feb 2009
Location: Silverstone
Default

I had that fault rectified on my 11 month old S80 this week, they diagnosed it as a faulty module in the end, the fault started as 'on call service required' then after 3 weeks went onto 'on call service de-activated'.

The funny thing is, the message first started appearing only on cold sub zero days not on plus zero ones.
__________________
Had 1981 265 GLE V6
Had 2003 S60 20T SE
Had 2008 S80 D5 LUX Too many electrical problems
Last 2009 Merc CLS
Now 2004 S80 2.5T SE + Freelander! (BOGOF!)
Hinckley is offline   Reply With Quote
Old Nov 4th, 2009, 20:02   #9
Jon H
New Member
 

Last Online: Nov 10th, 2009 19:34
Join Date: Oct 2009
Location: Rugeley
Default

"On Call - Service Required" warning has been showing on my dash (Volvo V50 D5 56 plate) for the last couple of weeks. Tried the trick with the fuse with no success. Wife took it into the dealer today who said it was being caused by a "low battery". They charged the battery and charged her for the trouble which has cleared the fault.

My only question is which battery did they charge? I can only presume it's the main car battery in which case why is that not being flagged as the fault.

Any thoughts anyone?
Jon H is offline   Reply With Quote
Old Nov 4th, 2009, 20:51   #10
Clan
Experienced Member
 
Clan's Avatar
 

Last Online: Today 12:08
Join Date: Jun 2007
Location: L/H side
Default

This low battery code refers to the emergency battery inside the phone unit , it is there incase the main car battery is damaged in a crash , so the phone can still call the emergency services for you .
The problem is NOT the car battery OR the phone battery itself , but a glitch in the way the voltage is measured to check it .
It has to be reset on the volvo diagnostic equipment ie , simulate fitting a new battery but not actualy changing it .. your volvo dealer should know this ...
__________________
My comments are only based on my opinions and vast experience .
Clan is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Clan For This Useful Post:
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 12:08.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.