Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > AWD Discussion
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

AWD Discussion A forum dedicated to the AWD systems fitted to Volvo cars.

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

2008 XC70 "DSTC" and now "AWD disabled"

Views : 2121

Replies : 6

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Dec 17th, 2016, 20:19   #1
2008XC70
New Member
 

Last Online: Dec 28th, 2016 19:06
Join Date: Dec 2016
Location: Yorba Linda
Default 2008 XC70 "DSTC" and now "AWD disabled"

I purchased a 2008 XC70 130K miles. The "DSTC service required" came on and my friend changed the Rear Differential Oil Pump and it cleared the message, about an hour later and starting it on and off 8-10 times a new message popped up "AWD Disabled service required" Any help would be greatly appreciated. I was told maybe the filter is clogged because that was not changed during new oil pump install? or maybe air leak during install of the oil pump?
2008XC70 is offline   Reply With Quote
Old Dec 18th, 2016, 10:59   #2
Simon Jones
Premier Member
 

Last Online: May 11th, 2019 00:32
Join Date: Feb 2009
Location: Salisbury (ish)
Default

The best way forward is to get the diagnostic codes read with VIDA otherwise you'll end up guessing / having work done unnecessarily.
Simon Jones is offline   Reply With Quote
Old Dec 21st, 2016, 10:16   #3
100K+
Premier Member
 

Last Online: Today 09:18
Join Date: Aug 2008
Location: Newcastle
Default

Quote:
Originally Posted by Simon Jones View Post
The best way forward is to get the diagnostic codes read with VIDA otherwise you'll end up guessing / having work done unnecessarily.
+1 with Simon on this. You can spent telephone numbers on parts for a V70 4x4 system.

What you are saying here could even refer to issues with the brakes ie ABS rings.

Come back with more info and I'll try and help. I leaned quite a lot about the Haldex system when I lost AWD on my 2004 V70 a while back. see my thread below. Now fixed and still running well.

Cheers

Bob
100K+ is offline   Reply With Quote
Old Dec 21st, 2016, 10:19   #4
tt82
Forum Support Team
 
tt82's Avatar
 

Last Online: Today 15:17
Join Date: Jan 2009
Location: Here.... obviously!
Default

What lead your friend to changing the oil pump?
__________________
The more people I meet, the more I like my dog!


tt82 is offline   Reply With Quote
Old Dec 23rd, 2016, 18:16   #5
2008XC70
New Member
 

Last Online: Dec 28th, 2016 19:06
Join Date: Dec 2016
Location: Yorba Linda
Default

Thanks Bob. Basically I was blowing AWD fuse and DSTC service required was on dash. My mechanic friend narrowed it down to module and or oil pump, unplugged oil pump and it stopped blowing fuse. So we put new pump in and it cleared DSTC, but after 8-10 starts the "AWD disabled" comes on the dash. My friend has erased the code 2 times now and every time it comes back on 8-10 starts.
2008XC70 is offline   Reply With Quote
Old Dec 24th, 2016, 08:53   #6
SwissXC90
Premier Member
 

Last Online: Today 11:47
Join Date: Jan 2016
Location: Cross Country
Default

Quote:
Originally Posted by 2008XC70 View Post
Thanks Bob. Basically I was blowing AWD fuse and DSTC service required was on dash. My mechanic friend narrowed it down to module and or oil pump, unplugged oil pump and it stopped blowing fuse. So we put new pump in and it cleared DSTC, but after 8-10 starts the "AWD disabled" comes on the dash. My friend has erased the code 2 times now and every time it comes back on 8-10 starts.
Read the operating parameters of the DEM in VIDA and report them back here
__________________
XC90 R-Design MY2009, Black Sapphire Metallic. HP-Sound, RSE, Nav, Tel, ParkingCam, BLIS, ParkingHeater, RestHeat, Removable Towbar, Summer: CRATUS 20x8 on Pirelli Scorpion Zeros 255/45, Winter: NEPTUNE 17x7 on Continental WinterContact 4x4 235/65.
SwissXC90 is offline   Reply With Quote
Old Dec 24th, 2016, 11:56   #7
Clan
Experienced Member
 
Clan's Avatar
 

Last Online: Today 12:54
Join Date: Jun 2007
Location: L/H side
Default

Quote:
Originally Posted by 2008XC70 View Post
Thanks Bob. Basically I was blowing AWD fuse and DSTC service required was on dash. My mechanic friend narrowed it down to module and or oil pump, unplugged oil pump and it stopped blowing fuse. So we put new pump in and it cleared DSTC, but after 8-10 starts the "AWD disabled" comes on the dash. My friend has erased the code 2 times now and every time it comes back on 8-10 starts.
Dis he calibrate the pump with VIDA after fitting it ?
__________________
My comments are only based on my opinions and vast experience .
Clan is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 17:28.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.