Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > S60 '10> / V60 '11> / XC60 '08>'17 General
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

S60 '10> / V60 '11> / XC60 '08>'17 General Forum for the Volvo x60 Series of cars

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

XC60 MY2013 "AWD Disabled Service Required"

Views : 7776

Replies : 19

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Jul 3rd, 2015, 07:54   #11
Whyman
Master Member
 

Last Online: Today 10:35
Join Date: Nov 2013
Location: Newark
Default

I had this, dealer first cleaned out the AWD pump. OK for a while and message reappeared. Pump replaced an all is still OK 9 months later. All under warranty.

Spoke too soon took family to Stansted last night and as I started back got the message AWD disabled service required. Will book into dealers today. Is this a common problem?

ShouldI be asking Volvo for some form of extended warranty as mine runs out in March 2016? I don't want to. E paying for this every year so so!!
__________________
XC60 2013 D5 215 SE Lux Nav geartronic
Whyman is online now   Reply With Quote
Old Jul 3rd, 2015, 22:09   #12
Wytze
New Member
 

Last Online: Mar 30th, 2018 13:09
Join Date: Aug 2010
Location: E
Default

Just for the record.
Since my original post end Feb and recalibrating the Haldex pump current limits at the dealership, the problem has been absent. Mileage is now ~70k km. Note that nothing has been cleaned or replaced, just a setting which was updated.
Do ask the dealer for the error code (number and description), my guess is that there are people on the forum able to interpret those!
Wytze is offline   Reply With Quote
Old Jul 15th, 2015, 22:09   #13
Whyman
Master Member
 

Last Online: Today 10:35
Join Date: Nov 2013
Location: Newark
Default

In at dealers today, phone call to say it is sorted. Collected the car and lasted all of 300 m before spirited pull away from a roundabout and "AWD disabled service required" message appeared. Straight back to dealer and they have ordered another new pump. It was replaced in May last year so has lasted only 16 months.

There must be something else causing this?

Any ideas?

I have contacted Volvo to see what can be done.
__________________
XC60 2013 D5 215 SE Lux Nav geartronic
Whyman is online now   Reply With Quote
Old Jul 23rd, 2015, 21:11   #14
Whyman
Master Member
 

Last Online: Today 10:35
Join Date: Nov 2013
Location: Newark
Default

Back to the dealers on Monday, from my man at Volvo there is now a technical bulletin and a software update for the problem.

Spoke to the dealer this morning and they and Volvo are aware of the problem and are confident that the software update will cure it.

Time will tell.
__________________
XC60 2013 D5 215 SE Lux Nav geartronic
Whyman is online now   Reply With Quote
Old Jul 23rd, 2015, 22:00   #15
rick wales
Junior Member
 

Last Online: Jan 26th, 2017 16:25
Join Date: May 2015
Location: Cardiff
Default

Quote:
Originally Posted by Whyman View Post
Back to the dealers on Monday, from my man at Volvo there is now a technical bulletin and a software update for the problem.

Spoke to the dealer this morning and they and Volvo are aware of the problem and are confident that the software update will cure it.

Time will tell.
A friend of mine had the same problem which recurred several times it was eventually traced to a faulty front wheelbearing
rick wales is offline   Reply With Quote
Old Jul 24th, 2015, 19:02   #16
Whyman
Master Member
 

Last Online: Today 10:35
Join Date: Nov 2013
Location: Newark
Default

Rick,

Thanks for the info, I will talk to the dealer about it on Monday and see what they say.
__________________
XC60 2013 D5 215 SE Lux Nav geartronic
Whyman is online now   Reply With Quote
Old Jun 2nd, 2016, 20:57   #17
Zsenya
New Member
 

Last Online: Sep 19th, 2016 18:54
Join Date: Jan 2015
Location: Wokingham
Default

Whyman,

What the dealer said? Have they managed to solve the problem?

Thanks.
Zsenya is offline   Reply With Quote
Old Jun 3rd, 2016, 08:43   #18
Whyman
Master Member
 

Last Online: Today 10:35
Join Date: Nov 2013
Location: Newark
Default

Just blank looks when I mentioned the front wheel bearing.

No problems since the last visit so fingers crossed.

I have extended the warranty for a year just in case.
__________________
XC60 2013 D5 215 SE Lux Nav geartronic
Whyman is online now   Reply With Quote
Old Jun 3rd, 2016, 21:47   #19
Zsenya
New Member
 

Last Online: Sep 19th, 2016 18:54
Join Date: Jan 2015
Location: Wokingham
Default

Whyman,

So the dealer just did the software update or have they replaced anything else? I have a same message on my XC60.

Thanks.
Zsenya is offline   Reply With Quote
Old Jun 4th, 2016, 07:56   #20
Whyman
Master Member
 

Last Online: Today 10:35
Join Date: Nov 2013
Location: Newark
Default

As far as I am aware they replaced the pump again at the same time as they did the software update.
__________________
XC60 2013 D5 215 SE Lux Nav geartronic
Whyman is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
awd, disabled, service required


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 10:47.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.