Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > XC60 '17> / XC90 '14> / S90 & V90 '16> General
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

XC60 '17> / XC90 '14> / S90 & V90 '16> General Forum for all vehicles post 2014 based on Volvos new Scalable Platform Architecture or SPA

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

Remote Start XC90 - does it work?

Views : 388

Replies : 5

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old May 18th, 2018, 11:52   #1
andyfromembsay
Senior Member
 

Last Online: Aug 21st, 2018 07:00
Join Date: Dec 2010
Location: Skipton
Default Remote Start XC90 - does it work?

Never has for me. Usually not an issue as I have the parking climate that warms the car up nicely. But today I was coming home and started the parking climate and it said “not connected to the mains” - I assume that’s because it’s warm (for Yorkshire...) and it wanted to cool, and I assumed it’ll only cool using parking climate if plugged in (that’s my theory). So I got home and thought I’d see if remote start would work - but still doesn’t work. It says it’s starting but then just get the red box saying “unable to start your Volvo”. Does it work for anyone? There’s a full charge, it’s not plugged in, it’s locked, lots of fuel etc etc.
__________________
XC90 T8 Momentum Plus in Savile Grey with blond leather, Xenium pack, BLIS, CarPlay.
andyfromembsay is offline   Reply With Quote
Old May 18th, 2018, 13:06   #2
familymangreg
Premier Member
 

Last Online: Yesterday 16:50
Join Date: Apr 2010
Location: York
Default

Quote:
Originally Posted by andyfromembsay View Post
Never has for me. Usually not an issue as I have the parking climate that warms the car up nicely. But today I was coming home and started the parking climate and it said “not connected to the mains” - I assume that’s because it’s warm (for Yorkshire...) and it wanted to cool, and I assumed it’ll only cool using parking climate if plugged in (that’s my theory). So I got home and thought I’d see if remote start would work - but still doesn’t work. It says it’s starting but then just get the red box saying “unable to start your Volvo”. Does it work for anyone? There’s a full charge, it’s not plugged in, it’s locked, lots of fuel etc etc.
Its worked for me throughout most of the winter, there has only been the odd occasion on which it hasn't worked, which I've put down to a temporary communications error or similar.

But my car is a D5 without parking climate.

:wq
__________________
XC90 D5 PowerPulse in Osmium Grey with Charcoal and Metal Mesh Inlays. 4 corner air, Xenium + BLIS, Winter + HUD, Family, Tow bar, Subwoofer, CarPlay
familymangreg is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to familymangreg For This Useful Post:
Old May 18th, 2018, 13:52   #3
KNVXC90
Senior Member
 
KNVXC90's Avatar
 

Last Online: Yesterday 18:43
Join Date: Dec 2016
Location: South Essex
Default

Works fine in my car, except when there are server side issues. Mine's a D5 though with Aux Heater.
__________________
MY17 XC90 D5 PP P* Inscription, MagicBlue, Amber Ventilated/Massage Seats, Birch, Homelink, Winter+HUD, Xenium, 7SeatComfort, Air, 20" 5 DblSpoke, Laminated Windows, Tints, AuxHeater, BLIS, AndroidAuto, B&W, Mudflaps, RunningBoards
Prev: Mazda 6 TS2
KNVXC90 is offline   Reply With Quote
Old May 18th, 2018, 16:55   #4
tabber
Junior Member
 

Last Online: Yesterday 10:29
Join Date: May 2010
Location: SE London
Default

I'm sure there was something in the manual about you only being able to use it twice, and then you have to start it in a regular way to "reset" those tries. I suppose a security feature. Cannot for the life of me find any reference to it now. Anyway, try starting the car normally, stopping it, then see if remote start will work.

EDIT- Although that doesn't make sense now i've read your post properly. You say its never worked, so wont be that.
__________________
Current: 2017 XC90 T8 Inscription
Previous: 2010 XC90 R-Design SE D5

Last edited by tabber; May 18th, 2018 at 16:57.
tabber is offline   Reply With Quote
Old May 18th, 2018, 23:22   #5
Director76
Member
 

Last Online: Today 07:14
Join Date: Oct 2017
Location: Shrewsbury
Default

What is remote start meant to do in a T8, started is little different to off, apart from a few lights on the dash? The car never starts the ICE on turning the key, even with a flat battery.

Ps...i has parking climate (AC cooling) working last week on battery (~50% charge) I’m sure...
__________________
—————————
MY18.5 XC90 T8 R-Design
|Osmium|Xenium|BLIS|Family|Towbar|
Director76 is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Director76 For This Useful Post:
Old May 19th, 2018, 07:48   #6
andyfromembsay
Senior Member
 

Last Online: Aug 21st, 2018 07:00
Join Date: Dec 2010
Location: Skipton
Default

Quote:
Originally Posted by Director76 View Post
What is remote start meant to do in a T8, started is little different to off, apart from a few lights on the dash? The car never starts the ICE on turning the key, even with a flat battery.

Ps...i has parking climate (AC cooling) working last week on battery (~50% charge) I’m sure...
Was it plugged in though? My parking climate has always worked fine (subject to a bit of app flakiness) but I’ve only ever needed it to warm the car. This would have been cooling and I wondered if this error message was because it was cooling not heating.

On checking the manual under “preconditioning” I think I might be right. It says (obvs) the cabin is warmed using the fuel burning heater, but it does say “Preconditioning is available only when the car is connected to an electrical socket” but also “If the car is not connected to an electrical socket, it is still possible to cool the passenger compartment briefly in a warm climate by starting preconditioning directly.”. So I think that’s the issue - warming is fine when not plugged in as it uses the auxiliary heater, cooling, other than a quick blast, isn’t
__________________
XC90 T8 Momentum Plus in Savile Grey with blond leather, Xenium pack, BLIS, CarPlay.
andyfromembsay is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 07:23.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.