Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > S40 / V50 '04-'12 / C70 '06> / C30 '07-'12 General
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

S40 / V50 '04-'12 / C70 '06> / C30 '07-'12 General Forum for the S40 / V50 '04> / C70 '06> /C30 '07> models.

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

2005 diesel S40 ignition/start issues.

Views : 156

Replies : 3

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Mar 17th, 2019, 16:54   #1
jp1976
New Member
 

Last Online: Apr 26th, 2019 07:57
Join Date: Mar 2019
Location: Woodley
Question 2005 diesel S40 ignition/start issues.

Hi volvoforums,
I have a strange problem with my S40 and I hope a solution rings bells with someone.
The car in question is a 2005 diesel S40 saloon.
The issue is this - as soon as I connect the battery, the engine cranks but does not start - the key is not in the ignition!
RAC has suggested its the ignition switch in the dashboard - a tricky (getting to) job but fairly cheap part to replace.
The problem started when I went to start the car parked in a shopping centre car park. Upon starting the car (with the key) the central locking went 'loopy - open/close repeat', the dashboard lights flashed indiscriminately and the car cranked but no start. Had to disconnect the battery to stop it - no key in ignition!
Has anyone experienced such a 'weird issue' and if so any thoughts on a fix.
Thanks in advanced for any support.
Cheers, James.
jp1976 is offline   Reply With Quote
Old Mar 17th, 2019, 19:05   #2
Bloders2
Senior Member
 

Last Online: Yesterday 19:22
Join Date: Apr 2016
Location: Ruabon
Default

Quote:
Originally Posted by jp1976 View Post
Hi volvoforums,
I have a strange problem with my S40 and I hope a solution rings bells with someone.
The car in question is a 2005 diesel S40 saloon.
The issue is this - as soon as I connect the battery, the engine cranks but does not start - the key is not in the ignition!
RAC has suggested its the ignition switch in the dashboard - a tricky (getting to) job but fairly cheap part to replace.
The problem started when I went to start the car parked in a shopping centre car park. Upon starting the car (with the key) the central locking went 'loopy - open/close repeat', the dashboard lights flashed indiscriminately and the car cranked but no start. Had to disconnect the battery to stop it - no key in ignition!
Has anyone experienced such a 'weird issue' and if so any thoughts on a fix.
Thanks in advanced for any support.
Cheers, James.
it could be the solenoid on the starter sticking.
Remove the small wire from the starter and reconnect the batterry.
If it starts cranking again - your starter is kaput.
If not, just (may as well) check the voltage to the small wire youve removed from the starter. Youll have 12v there. then you need to work on the switch etc

I would not expect it to be the switch but you never know.
Bloders2 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Bloders2 For This Useful Post:
Old May 9th, 2019, 08:55   #3
Vegastvt23
New Member
 

Last Online: Sep 25th, 2019 09:18
Join Date: Mar 2018
Location: Ipswich
Default S40 2007 petrol

Hi guys

My car has got some intermittent starting issues. Sometimes it starts well, sometimes it starts with a very low idle like it wants to cut off. Sometimes it cranks ,doesn’t start but if I press gas pedal it starts. I have these error codes
DIM-DF13 -CAN bus H signal too high intermittent fault
CEM-6C43-start control module SCU faulty signal(intermittent fault)
DE01-Communication with BCM control module signal missing.(intermittent fault)

Anyone experienced similar problems or have an idea what could be the problem
Vegastvt23 is offline   Reply With Quote
Old May 9th, 2019, 10:13   #4
FunkyMelon
Master Member
 

Last Online: Yesterday 21:13
Join Date: Apr 2017
Location: South
Default

Quote:
Originally Posted by Vegastvt23 View Post
Hi guys

My car has got some intermittent starting issues. Sometimes it starts well, sometimes it starts with a very low idle like it wants to cut off. Sometimes it cranks ,doesn’t start but if I press gas pedal it starts. I have these error codes
DIM-DF13 -CAN bus H signal too high intermittent fault
CEM-6C43-start control module SCU faulty signal(intermittent fault)
DE01-Communication with BCM control module signal missing.(intermittent fault)

Anyone experienced similar problems or have an idea what could be the problem
It's not helpful posting the same question in multiple threads - It's hard to keep track of answers.

See my reply in the other thread you posted this in.
__________________
2006 Volvo S40 T5 SE Sport
FunkyMelon is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
battery, crank, diesel, ignition key, starter motor


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 03:11.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.