Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > S80 '98-'06 / S60 '00-'09 / V70 & XC70 '00-'07 General
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

S80 '98-'06 / S60 '00-'09 / V70 & XC70 '00-'07 General Forum for the S80 '98-'06 / S60 '00-'09 / V70 & XC70 '00-'07 models

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

Limp mode woes

Views : 425

Replies : 17

Users Viewing This Thread : Longhouse21

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Nov 11th, 2018, 22:46   #11
Gezzaxc70
New Member
 

Last Online: Today 16:35
Join Date: Nov 2018
Location: Bracknell
Default

& thanks Joe....Will pit a keen eye on that!!
Gezzaxc70 is offline   Reply With Quote
Old Nov 11th, 2018, 22:48   #12
Gezzaxc70
New Member
 

Last Online: Today 16:35
Join Date: Nov 2018
Location: Bracknell
Default

Is it easy to check, not been round back of engine yet?, & does this sound like something that would happen only when hot (soft) I guess??
Gezzaxc70 is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 14:14   #13
Gezzaxc70
New Member
 

Last Online: Today 16:35
Join Date: Nov 2018
Location: Bracknell
Default

Right, so last night I performed a smoke test by connecting to the intake tract towards turbo, through intercooler & back up into inlet manifold.........& nothing at all, no leaks to spot. Had a good look at intercooler which is not bowed, cracked or leaking any oil so i'm now totally stumped. The 2 red codes I had were;
ECM-44B0 Have replaced position sensor & cleaned out egr valve.
ECM-135F signal too high Have performed smoke test, no leaks.

What next please?????
Gezzaxc70 is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 14:28   #14
Gezzaxc70
New Member
 

Last Online: Today 16:35
Join Date: Nov 2018
Location: Bracknell
Default

Longhouse21 the following codes were all found but not active:-
BCM-0100
BCM-0115
BCM-0148
CEM-1A61
CEM-1A62
CEM-DF17 CAN-H
CEM-E000
ECM-1100
ECM-44A0
ECM-44B0 (ALSO FOUND AT FAULT?) EGR POSITION SENSOR
ECM-5730
ECM-6662
ECM-6663
ECM-6665
ECM-7700
ECM-E000
SUM-0336
TCM-0A31
TCM-E000

I guess if these were all to become active I should scrap it??
Still runs beautifully till hot??
Gezzaxc70 is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 23:58   #15
Longhouse21
Master Member
 

Last Online: Today 17:22
Join Date: Jan 2011
Location: Warrington
Default

The majority of the codes when I've done a search appear to come back as communication errors between modules or possible CAN errors.
One link I've found seems to point to possible issues with connectors on the wiring loom
( https://www.volvoforums.org.uk/showthread.php?t=266079 )
so may be something to look at?
First thing would be to clear the codes if none are showing as active then recheck if a fault occurs or just periodically to see what returns.
__________________
Current cars: 2003 V70 D5 SE (MY2004); 2012 CRV 2.0i V-TEC;
Gone but not forgotten: 2001 Honda HRV; 1989 VW Polo C Mk2; 2000 Honda Civic VTi Aerodeck ; Cavalier SRi; Cavalier LX; 1971 Triumph Spitfire Mk3; 1963 Triumph Herald.
Longhouse21 is online now   Reply With Quote
Old Today, 13:47   #16
cheshired5
Premier Member
 

Last Online: Today 16:00
Join Date: Dec 2013
Location: Crewe
Default

No mention of checking the swirl flap operation or position data.....

Also, the checks done on the new EGR position sensor to confirm that it works, were the same tests done on the old one to confirm that it definitely didn't work?
__________________
2002 S60 SE D5 Manual
203000 miles
cheshired5 is offline   Reply With Quote
Old Today, 14:20   #17
Gezzaxc70
New Member
 

Last Online: Today 16:35
Join Date: Nov 2018
Location: Bracknell
Default

cheshired 5, I don't think the position sensor was ever tested, it just came up with a fault code by the independent garage? We put power across it & it moved the egr a bit but not fully & presumed it was duff.......the more I think about it the more I think the egr itself, although cleaned immaculately, is at fault here, & when it gets hot it gets stuck (the motor that is). Is there a way of testing egr if off the car???? I don't want to buy a new egr & find nothings changed....getting desperate now. Should I take to main stealer for more accurate diagnosis???? Anyone in Bracknell/Guildford have Vida????
Gezzaxc70 is offline   Reply With Quote
Old Today, 16:26   #18
Gezzaxc70
New Member
 

Last Online: Today 16:35
Join Date: Nov 2018
Location: Bracknell
Default

Quote:
Originally Posted by Longhouse21 View Post
The majority of the codes when I've done a search appear to come back as communication errors between modules or possible CAN errors.
One link I've found seems to point to possible issues with connectors on the wiring loom
( https://www.volvoforums.org.uk/showthread.php?t=266079 )
so may be something to look at?
First thing would be to clear the codes if none are showing as active then recheck if a fault occurs or just periodically to see what returns.
Will do & thanks!!
Gezzaxc70 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (1 members and 2 guests)
Longhouse21
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 17:37.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.