Volvo Community Forum. The Forums of the Volvo Owners Club

Forum Rules Volvo Owners Club About VOC Volvo Gallery Links Volvo History Volvo Press
Go Back   Volvo Owners Club Forum > "Technical Topics" > S40 / V40 '96-'04 General
Register Members CarsBlogs Help Calendar Mark Forums Read

Notices

S40 / V40 '96-'04 General Forum for the Volvo S40 and V40 (Classic) Series from 1995-2004.

Information
  • VOC Members: There is no login facility using your VOC membership number or the details from page 3 of the club magazine. You need to register in the normal way
  • AOL Customers: Make sure you check the 'Remember me' check box otherwise the AOL system may log you out during the session. This is a known issue with AOL.
  • AOL, Yahoo and Plus.net users. Forum owners such as us are finding that AOL, Yahoo and Plus.net are blocking a lot of email generated from forums. This may mean your registration activation and other emails will not get to you, or they may appear in your spam mailbox

Thread Informations

HU-655 - no radio reception

Views : 2422

Replies : 3

Users Viewing This Thread :  

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Feb 22nd, 2009, 22:25   #1
jpryan
New Member
 

Last Online: Apr 19th, 2009 23:27
Join Date: Feb 2009
Location: Silvermines
Default HU-655 - no radio reception

I have a HU-655 in an early 2004 S40 Sport which is no longer picking up any radio signals. The CD player and cassette player are working fine.

I have removed the unit, disconnected all the cables and reconnected them but this made no difference.

The aerial sounds a bit clunky at the point at which it has extended fully and also when it has retracted.

I also tried a Griffin iTrip on an iPod and couldn't get any connection to the unit.

So, it looks like signal reception is the problem.

I don't want to spend too much on trying to sort this out so what's my best bet for isolating and solving the problem i.e.

1. How can I tell whether it's the aerial or the HU-655 where the problem lies?

2. If aerial, any advice on replacement? Had a look and it's not the easiest location to get at.

3. If unit itself, any advice on replacement?

Thanks.
jpryan is offline   Reply With Quote
Old Feb 23rd, 2009, 19:59   #2
phil_r
Senior Member
 
phil_r's Avatar
 

Last Online: Jul 21st, 2017 06:51
Join Date: Dec 2008
Location: Malton
Default

I had a similar problem on my hu-655, after taking the radio out i found that the connector on the end of the aerial cable was only party attached as i like listening to my radio i did a bodge with a random bit of cable and some insulating tape which has lasted well for a couple of months until a friend tried removing my radio to see what was behind it.... i wasn't happy!! I'm now hoping to get down to a breakers yard to find a proper connector and then chop 6" or so cable off and splice together.

So try taking the unit out, 2 small clips you push in either side, they pop out, give them a gentle pull and the unit should slide out and inspect the aerial connection.

Oh, and by anchance does anyone have a connector for sale???

Phil
phil_r is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to phil_r For This Useful Post:
Old Feb 26th, 2009, 09:52   #3
Marcel
Trader
 

Last Online: Jul 13th, 2017 11:44
Join Date: May 2007
Location: Ipswich
Blog Entries: 1
Default radio reception

Quote:
Originally Posted by jpryan View Post
I have a HU-655 in an early 2004 S40 Sport which is no longer picking up any radio signals. The CD player and cassette player are working fine.

I have removed the unit, disconnected all the cables and reconnected them but this made no difference.

The aerial sounds a bit clunky at the point at which it has extended fully and also when it has retracted.

I also tried a Griffin iTrip on an iPod and couldn't get any connection to the unit.

So, it looks like signal reception is the problem.

I don't want to spend too much on trying to sort this out so what's my best bet for isolating and solving the problem i.e.

1. How can I tell whether it's the aerial or the HU-655 where the problem lies?

2. If aerial, any advice on replacement? Had a look and it's not the easiest location to get at.

3. If unit itself, any advice on replacement?

Thanks.

To check if is aerial related you can try the following;

remove the aerial cable from the unit.
put a small screwdirver in the aerial socket touching the centre pin
make sure that your finger is touching the part of the screwdriver that is making contact with the centre pin. (you act as an aerial.)

if you get sound from the radio perform a search it should stop on a local station. if it does your aerial is ok.

if no luck you can send the unit to
CENTRAL SERVICES (IPSWICH)
188 SPRING ROAD
IPSEICH
SUFFOLK
IP45NR

01473 725953

we will check the unit

--------------------

REGARDING ANY PLUGS/CONNECTORS CALL

BRAYDON MOTOR COMPANY
0208 9852255 (ask for Steve)
Marcel is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Marcel For This Useful Post:
Old Apr 19th, 2009, 22:46   #4
jpryan
New Member
 

Last Online: Apr 19th, 2009 23:27
Join Date: Feb 2009
Location: Silvermines
Default

Thanks phil r and Marcel for your replies.

After further investigation, which incorporated your suggestions, it looks like the HU-655 is the problem i.e. its capability of playing a radio signal.

I am now looking at getting a replacement radio/CD unit .

It looks like I will need a PC2-71-4 Harness Adapter and PC5-89 Antenna Adapter for any new radio I purchase.

However, before I commit to buying, I want to be fully sure that the radio I purchase will be compatible with the above adapters. I'm also assuming that I do not necessarily need the fascia adapter.

I am also looking for a radio/CD player with bluetooth functionality for connecting to my mobile phone.

So, I would be grateful if you could recommend a unit which is compatible with the above adapters, has bluetooth and which can be installed without professional help.


Many thanks.

JPR
jpryan is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 00:23.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.